Espai Marfà
C/ de Baix, 2, 17006 Girona

http://goo.gl/maps/jLZMK
Telèfon 972 010 009

E-mail: espaimarfa@ajgirona.cat.


 

GIRONA 2015

 

PROGRAMA D'ACTIVITATS

 

DIJOUS 29 DE SETEMBRE

 

19:30 Espai Marfà. Documental “Rumba Tres. De Ida y Vuelta” de Joan Capdevila i David Casademunt (2015)

 

 

DISSABTE 1 D'OCTUBRE

 

10:30 – 12:00. Espai Marfà – Sala de Cos. Taller de ball per rumba, amb Meritxell Cardellach

11:00 – 12:00. Espai Marfà. Taller familiar de rumba catalana, amb Dantuvi

12:00 – 13:15. Espai Marfà – Sala d’actes. Taller de palmes rumberes, amb Marc Menéndez

 

13:00 – 13:30. Espai Marfà – Sala d'actes. Taller de guitarra “ventilador”, amb Pau Ballesteros

 

18:00 – 19:30. Espai Marfà – Terrassa. Vermut rumbero

 

 

DETALL DEL PROGRAMA

 

DIJOUS 29 DE SETEMBRE

 

Documental “Rumba Tres. De Ida y Vuelta” de Joan Capdevila i David Casademunt (2015)

 

Hora: 19:30h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà.

Nº màxim de participants: il·limitat

 

Un panegíric als grans felicians de la rumba catalana. L’alegria de viure del trio va desfer una mica les negres nuvolades del Franquisme. Una història d’estrellat i cintes de benzinera, de brillants cantants i “malíssims” dansaires, de quilòmetres menjats i fans molt ardents, d’amor familiar, pobresa i ritme.

 

 

DISSABTE 1 OCTUBRE

 

Taller de ball per rumba, amb Meritxell Cardellach

 

Hora: 10:30 a 12:00h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà. Sala de cos

Nº màxim de participants: 30

 

Taller d’iniciació al ball de la rumba catalana. Treballarem passos bàsics del ball per rumba, aprendrem algunes variants de l’anomenat “ball de guerra” gitano, i crearem petites coreografies sobre cançons populars de rumba catalana. Activitat adreçada tant a dones com a homes, sense distinció d’edat.

Meritxell Cardellach és ballarina i professora, formada en dansa clàssica, espanyola i flamenca. Ha ballat al costat de músics com Perico Sambeat o Jaleo, ha treballat amb Juan Carlos Lérida, i ha dirigit els seus propis espectacles coreogràfics. És docent amb trajectòria internacional i actualment dirigeix l’escola de dansa Nou Espiral de Salt. http://ca.nouespiral.cat/

 

 

Taller familiar de rumba catalana, amb Dantuvi

 

Hora: 11:00 a 12:00h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà. ¿?

Nº màxim de participants: 15 infants

 

Activitat per acostar la música als més menuts d’una forma entretinguda i participativa. La rumba catalana és un estil atractiu i senzill que permet passar-ho bé alhora que iniciar-se en l’aprenentatge i la pràctica de la música. Treballarem amb les possibilitats que ens ofereix el cos: ballant, cantant i fent percussió al so de melodies i patrons característics de la rumba catalana.

Activitat adreçada a famílies i infants a partir de 3 anys.

Dantuvi és l’alter ego rumbero infantil de Marc Menéndez, líder de l’orquestra rumbera 9Son i del combo Rumbalà, i expert animador de festes i celebracions de tot tipus. Va iniciar-se en l’animació infantil rumbera al costat de Dani Landry (Landry el Rumbero) i David Torras (Els Farsants), i actualment presenta el seu propi projecte.

 

 

Taller de palmes rumberes, amb Marc Menéndez

 

Hora: 12 a 13:15h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà. Sala d’actes

Nº màxim de participants: 20

 

Iniciació a les palmes, un dels instruments més primigenis, bàsics i oblidats de la rumba catalana. Treballarem els tipus de palmes i la posició de la mà, els patrons rítmics bàsics i els seus usos, i practicarem amb l’acompanyament de música enregistrada i en directe. Activitat adreçada a tothom, sense distinció d’edat. Només es requereix un mínim sentit del ritme.

Marc Menéndez és músic i cantant, jove promesa de la nova rumba catalana, líder de la jove orquestra rumbera 9Son, del combo Rumbalà, i del grup d’animació infantil Dantuvi amb la Canalla; destaca pel seu domini de les tècniques canòniques de la rumba i del repertori clàssic del gènere, que ha après de la mà dels principals artistes gitanos.

 

 

Taller de guitarra “ventilador” (rumba catalana), amb Pau Ballesteros

 

Hora: 12 a 13:15h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà. Sala d’actes

Nº màxim de participants: 15

 

Taller d’iniciació a la tècnica guitarrística pròpia de la rumba catalana. Treballarem el ventilador (rascat característic) en les seves variants principals. Aprendrem els molinets més habitualscierre. I ho aplicarem sobre un peces del repertori popular rumbero. El taller culminarà amb una posada en comú amb d’altres instrumentistes on es podran practicar, consolidar i ampliar els coneixements adquirits. Cal tenir coneixements bàsics de l’instrument, i cal portar guitarra clàssica o flamenca.

Pau Ballesteros és guitarrista i cantant, actiu de la rumba catalana gironina, líder de diversos projectes musicals com Acorde a Ti o Calvari, a més d’actuar en solitari. Destaca pel seu domini de la tècnica del ventilador rumbero clàssic i d’altres variants.

 

 

Vermut rumbero

 

Hora: 13:15h

Preu: activitat gratuïta (cal inscripció prèvia)

Lloc: Espai Marfà. Terrassa

 

Sessió oberta de pràctica musical col·lectiva a l’entorn de la rumba catalana. A l’entorn d’unes taules de bar, de forma distesa i informal, tocarem i cantarem rumbes populars. Recrearem així les festes improvisades dels rumberos històrics, que “es liaven de juerga” i convertien aquelles trobades espontànies en espais d’aprenentatge, intercanvi i creació musicals. Activitat oberta a qui s’hi vulgui afegir amb instrument propi, amb palmes i veus, o simplement amb ulls i orelles curioses. Amb la participació de Jordi Fornells (cant i cajón), Marc Dantuvi (veu i guitarra), i Meritxell Cardellach (ball).

 

Acte suspés

Aliances.jpg
Prensa.jpg
Edicions.jpg
tallers.jpg
Gràfic.jpg

Diada de la Rumba és una inciativa de Foment de la Rumba Catalana (FORCAT)

 

Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) és l'entitat social de referència de la rumba catalana, una música popular gestada en el si de les comunitats gitanocatalanes, i donada a conèixer internacionalment per Peret i altres a partir dels anys 60. Des de 2009, FORCAT aplega artistes, professionals, estudiosos, aficionats i d’altres agents vinculats a aquest univers sociomusical. Junts treballem per la divulgació i transmissió de la rumba catalana, per la seva dignificació social i reconeixement institucional, i per la dinamització de l’escena.
Suma’t a la família rumbera!

Travessia de Sant Antoni, 6-8, 08012 Barcelona
www.forcat.org | diada@forcat.org | info@forcat.org